william-en-monique.reismee.nl

Nieuwe ontdekkingen

Alweer bijna een maand terug in Moskou en alweer veel ontdekkingen gedaan.

De sneeuw is nu helemaal weg, de zon schijnt al ruim een week en het is boven de 20 graden... na de sombere en grauwemaanden januari, februari en maart, eindelijk heerlijk weer. We hadden nooit gedacht dat onder alle ijs- en sneeuwlagen ooit nog iets zou kunnen bloeien, maar gelukkig: de bomen krijgen blaadjes, binnen 2 weken kwam het gras omhoog, bloemen komen uit, de tulpen staan in bloei....ongelooflijk!

We hebben ons de hele winter afgevraagd water met alle sneeuwruimers gebeurd.... ook dat mysterie is opgelost: zij gaan verven! Net als in de winter, zijn ze niet te stoppen, behalve als iets te hoog is, dat is dan jammer, de meesten zijn niet erg lang, dus alle hekken boven de 1,80 zijn tot daar geschilderd. Ook de achter- en zijkanten zijn vaak ingewikkeld, dus dat slaan ze ook over. We kunnen dat goed begrijpen, want de verf STINKT verschrikkelijk, kan het ook niet beschrijven. Arbo is hier nog niet ontdekt!

Daarnaast hebben ze ook alle lege flessen en peuken opgeveegd, die onder de sneeuwlaag te voorschijn kwam. Dat waren eronbeschrijfelijk veel! Ook nu zijn ze nog elke dag bezig met aanharken van peuken en lege flessen, dat is helaas een dagtaak...

Van de week stonden er twee mannen voor mij bij de kassa. Ze hadden een grote fles wodka, zakje met worstjes en een pakje sigaretten. Ze betaalden met 150 roebels, en kregen nog wisselgeld.... Voor minder dan €3,20 komen zij de dag door, begrijpelijk dat de gemiddelde leeftijd van een Rus 59 jaar is...

Gelukkig wordt het doorrijden bij zebrapaden aangepakt. Schijnt dat je ook in Moskou moet stoppen voor zebrabaden, laat staan als er ook nog stoplichten staan. De boete is verhoogd van 300 naar 1000 roebel, kost nu €22,-..... voor de normale Rus, zal dit veel geld zijn, maar vermoeden is dat zij ook geen auto hebben, voor de rijken....een lachertje. Gelukkig zijn er veel voetgangerstunnels onder de weg door.

Afgelopen zondag zijn we naar een park net buiten Moskou geweest, kleedje en boekje mee, heerlijk in de zon gelegen. We hebben onze ogen uitgekeken, de ene zit in zwembroek, met een enorme bierbuik z'n drank naar binnen te werken, terwijljonge kinderen nog met mutsjes op lopen, stel je voor dat ze kou vatten. Het was boven de 20 graden... Ook hier in het park werd veel gedronken en gegeten. We hadden al gelezen dat er 's zomers veel mensen verdronken, doordat velen niet kunnen zwemmen en in de warmte (uiteraard onder invloed) een duik nemen in het zwaar bevuilde water.

Een mindere ervaring was de dronkelap in de metro die het niet meer binnen hield toen we op weg naar het restaurant waren...Het rare is dat je al niet meer opkijkt van de mannen die hun roes uit slapen in de metro. De politie haalt ze weg van het station en stuurt ze dan de metro in, in de hoop dat ze ooit nog thuis komen. De eerste reactie is vreemd, maaraangezien het aantal alcoholisten zo groot is hier, waar zou je ze heen moeten sturen...het park ligt al vol...erg triest!

Door alle bijzondere dingen die we hier mee maken, bevalt het nog prima, zeker nu het mooi weer is! Terrasjes worden gebouwd, bontjassen gaan in de kast, schaatsen worden ingeruild voor skeelers, ijskarretjes komen tevoorschijn....het is zomer in Moskou!

Reacties

Reacties

Mir

Goede berichten! Hier was het ook een paar dagen zomer, vandaag weer herfstachtig. Hebben zelf truien aan. De straat ligt vol bloesemblaadjes, wat een rommel hahaha! Tot snel! Liefs van mij xxx

ruurdtje_veenstra@hotmail.com

Hey meissie!
Zo te lezen zijn de avonturen nog niet uit geleefd! Geweldig leuk om allemaal mee te maken lijkt mij!
Voel je je al wat thuis of heb je nog veel last van heimwee? Hoe gaat het met je russisch? Al iets beter dat lijkt mij een erg lastige taal! Knap hoor!
Nou hou je taai en ik lees je verhalen weer!
Groetjes Ruurdtje

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!