william-en-monique.reismee.nl

Eerste week in Moskou

De dag dat we bijna een appartement hadden.....

Na het gezellige afscheid op schiphol, konden we met al onze koffers zo door de douane lopen in Moskou. Anatoli, de huischauffeur van TSES haalde ons op en bracht ons naar het hotel, Holiday Inn Sokolniki. Ontzettend groot hotel op een kruising met de randweg en aan de rand van het Sokolniki park.

De metro ligt tegenover het hotel, dus erg makkelijk. Voor Will maar 1 halte naar TSES, hoewel hij vanmorgen nog is opgehaald door Anatoli. Wel een luxe want de straten zijn veranderd in glibberige modderpaden met langs de rand veel sneeuw. De bergschoenen doen goed werk, de onderkant van je broek is binnen een paar meter lopen gevuld met modderspetters. Sommige vrouwen lopen ook nu nog op enorme hakken met korte rokjes en blijven er erg charmant uit zien. Er wordt wel continu schoongemaakt, sneeuw aan de kant geveegd, maar er blijft altijd een modder achter.

Afgelopen drie dagen hebben we met Elena, onze makelaar, appartementen bezocht. De eerste was in een van de ‘seven sisters', een enorme skycraper, gebouwd ter ere van het 800 jarig bestaan van Moskou in 1947. Een indrukwekkend gebouw, een inimini paleisje als woning, maar op de kruising met de rondwegen door Moskou, continu voorbij razend verkeer, wat hier bijna 24 uur doorgaat, overgalmt met sirenes, vergelijkbaar als in New York.

Na 2,5 dag hebben (inmiddels hadden...) we een mooi appartement gevonden vlakbij de Moskou Zoo. Een wijk buiten de garden ring, de garden ring lig rond het centrum, maar nog redelijk dichtbij het centrum en de uitgaanswijk Arbat. Een rustige wijk, met wat meer ruimte tussen de gebouwen, niet al teveel verkeer, dus ook minder stinkende uitlaatgassen. Wat leuke winkels, restaurantjes en supermarkten. Vlakbij de Amerikaanse ambassade, het witte huis en het World Trade Center. Er zijn ook een aantal kleine parkjes in de omgeving.

Het appartement ligt op de 16e verdieping, tevens bovenste verdieping, dus geen bovenburen meer! Het heeft een grote keuken met alle inbouwapparatuur en zelfs een tv-tje?! Redelijk grote woonkamer, met een prachtig uitzicht over Moskou, grote ramen, waardoor er veel licht binnenkomt. Een van de drie(!) badkamers, een studeerkamer en in de woonkamer een open trap naar boven.

Boven zijn 2 slaapkamers waarvan een klein balkonnetje heeft, een heel heel heel grote badkamer met jacuzzi! (incl tv en hetzelfde gigantische uitzicht over Moskou), douche, toilet en wastafel. Als je komt logeren kun je kiezen tussen een blauwe badkamer met wat schelpjes-tegels of een groene met vliegjes en lieveheersbeestjes....luxe toch?!

Beneden is er een conciërge, 4 liften en we hebben een boiler, airconditioning en kunnen zelf de verwarming bedienen. In Moskou heb je nog veel blokverwarmingen en gemiddelde temperatuur is boven de 25 graden....zelfs voor Will te warm!

In het huis is ook nog aardig veel opbergruimte, dus misschien laten we niet alle kasten weer opbouwen. Op dit moment staan er nog veel meubels is, die worden er nog uitgehaald, zodra onze eigen spullen er zijn, maar dan kunnen we er wel alvast wonen. Helaas, helaas, gaat zaken doen wat anders dan in Nederland. De toezegging die we hadden van de landlord is inmiddels teruggetrokken. Er is een ander echtpaar die interesse heeft en die zijn nu aan't onderhandelen. Welkom in Moskou.....

Morgenmiddag horen we meer, en als het niet doorgaat, gaan we verder kijken. Je begrijpt het, na die hele mooie omschrijving best balen....

Het weer valt tot nu toe best mee, maar als je lang buiten loopt dan wordt het wel echt koud, zodra er wind staat is het niet meer zo aangenaam. Gisterenavond onze eerste sneeuwbui gehad, blijft een mooi gezicht! De voorspellingen voor morgen zijn koud! Minimum -19, maximum -11, brrrr...

De taal gaat langzaam vooruit, de metro borden kunnen we redelijk goed lezen, als je weet waar je heen moet en waar het ongeveer is, dan kun je dat goed oppakken. Natalia, secretaresse van TSES zoekt informatie over taalcursussen, zodat we daarmee kunnen starten.

Voorderest kunnen we ons nog redelijk redden, hoewel we in een ‘veilige' omgeving verkeren. Veel opstap geweest met Elena, de makelaar, die redelijk goed engels spreekt en alles vertaalt naar de huiseigenaren. Verder hebben we in het hotel gegeten of in restaurants met een Engelstalige kaart, dat gaat wat makkelijker!

De ene Rus is heel vriendelijk en behulpzaam, zo hebben we wat Engelstalige dvd's gekocht, die hij dan ging uit proberen of er Engels werd gesproken zodat we niet bedrogen uitkwamen. Anderen zijn wat asociaal, zo wordt er continu voorgedrongen en als je er iets van zegt of een boze blik geeft, doen ze alsof je lucht bent, dus alleen daarom al zo snel mogelijk op Russische les!

De supermarkten verschillen, van kleine buurtsupers waar je alles kan aanwijzen wat je wilt hebben, tot super super super grote hypermarkts waar je met je karretje door heen rijdt en je kan kiezen uit verschillende merken in meerdere varianten, verpakkingen, hoeveelheden, dus keuze genoeg. Bij ons appartement hebben we ook zo'n grote supermarkt, dat is erg fijn, dan hoeven we niet op zaterdag in de massa file te staan voor de megamalls. Dit zijn grote shoppingmalls met allerlei supermarkten, mediamarkt, kledingwinkels en restaurants bij elkaar, buiten Moskou.

Het verkeer is een verhaal apart. Het is bijna 24 uur per dag spitsuur, veel getoeter en veel sirenes die je continu hoort. Ik weet niet of er verkeersregels bestaan, maar het lijkt erop dat je die zelf kan bepalen als je maar lef hebt! Sommigen trekken zich nog iets aan en stoppen voor voetgangerspaden, maar het blijft goed opletten. Parkeren wordt soms 4-dubbel gedaan, en luid toeteren als je eruit wilt.

Het metro netwerk is super, binnen twee minuten is er een volgende metro en die razen ondergronds. We hadden gisterenavond na tienen nog een metro en nog steeds geen onveilig gevoel. Enig nadeel is dat je met een roltrap soms erg steil en diep naar beneden gaat. Je moet wel, want een lift of trap is er niet!

Binnenkort meer nieuws over onze zoektocht naar een appartement....

Liefs uit Moskou

Reacties

Reacties

Fleur

Hey Luitjes!

Wat spannend! Ik hoop echt dat jullie alsnog dat appartement toegewezen krijgen, want ik zou wel heel graag in een lieveheersbeestjes-badkamer willen douchen ;-)!
Zal wel even wennen zijn, -19 graden. Fijn dat het verder goed gaat met jullie.
Alvast succes met russisch leren en ik ga voor jullie duimen wat het appartement betreft.

xxx Fleur

Mir

Hallo kanjers,
erg leuk zo'n update. We zijn weer helemaal op de hoogte. Lijkt het toch niet zo ver! Als dit appartement het niet wordt staat er vast ergens een nog mooiere op jullie te wachten..... Tot snel Liefs Mir

Ester

Strazdje!

Kak dila? Ik werk ook aan mijn Russisch (nu geen antwoord geven in het Russisch hoor!) ;-). Leuk om de update te lezen.
Ik vroeg me al af hoe the house hunting ging. Ik hoop voor jullie dat het appartement uiteindelijk voor jullie mag zijn. Het klinkt als een plek waar ik wel een paar nachten wil slapen! Ik duim voor jullie.
Will, hoe is het werk?
Dikke kus
Es

jeroen

Hé zusje, ik hoop dat als je dit leest goed bericht heb gekregen van de makelaar dat het app toch voor jullie is want dan kan je gelijk een Fam Boonstra bordje voor op de deur laten maken haha maar we horen het wel leuk dat je gister even belde christiaan vond het helemaal geweldig dat je aan zijn verjaardag heb gedacht. nou ik lees alles wel weer op je log dus tot snel weer

uit het zonnige nederland +1 graden hihi

Marco

Wat klinkt het allemaal spannend zeg! Ben blij dat het een avontuur is tot nu toe en dat alles goed geregeld is. Dat appartement komt vanzelf wel goed hoor, als deze het niet wordt komt er wel weer wat anders om de hoek kijken met speciale dingetjes die deze niet heeft......
Ik ga vanavond lekker richting Oosterijk om een weekje te skiën dus ik ben dan weer een stukje dichterbij jullie!!

Xm

ans van den Dool

Hoi Monique en William,
Bedankt voor de foto, jammer om te lezen dat het appartement waarschijnlijk niet door gaat, wij komen daar in ieder geval niet op bezoek, Oom Piet heeft hoogtevrees en 5 etages is voor hem voldoende, wij wensen jullie heel veel succes met het zoeken van een apartement , met het werk en het leren van de taal.

Groetjes uit voor ons een koud Wassenaar, naar het nog koudere moskou.

Oom Piet en Tante Ans

marco

wat is TSES voor een bedrijf ?

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!